Coaching Tarot

Nieuwe ideeën, nieuwe plannen, verschillende zaken bijeen brengen en iets nieuws creëren. In mijn praktijk doe ik dat door de werkwijze en inzichten van Tarotkaarten te combineren met coachingsmethodieken.
In een nieuwe serie Tarot Thougths, zoals ik mijn blogs ben gaan noemen, ga ik de grote arcanakaarten (Dwaas, Magier, Priesteres,…) analyseren aan de hand van de 5 kritieke succesfactoren van coaching:

  1. context
  2. meetlat
  3. eigenaarschap
  4. ijsberg
  5. hier & nu

In coaching worden deze factoren gebruikt om een plaatje te krijgen van de coachee en coachvraag. In deze analyse pas ik de factoren toe op het plaatje om meer inzicht te krijgen in het verhaal erachter. Natuurlijk zijn kaarten geen mensen. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk het omgevingsbewustzijn (context) van de Toren nagaan. Daarom heb ik de vragen wat aangepast.

Hier & Nu – Wat zie ik op de afbeelding? Oordeelloos beschrijven wat je allemaal ziet. Je staat verstelt van wat dit nog oplevert, zelfs wanneer je al langer met de kaarten werkt.

Context en ijsberg – Welk verhaal zie ik op de kaart? Je hebt het verhaal dat je ziet en de verhalen erachter. Ik heb gemerkt dat deze zo vervlochten zijn dat ik ze heb samen gepakt. Uit dit onderdeel komen ook allemaal mooie vragen naar voren.

Meetlat – Welk doel heeft de kaart? Naar welke richting stuurt deze kaart de vraagsteller en, misschien ook wel, waar moeten we absoluut niet naar toe?

Eigenaarschap – Wat vraagt de kaart van mij? Immers een kaart heeft geen eigenaarschap. De lezer van de kaarten wel.

De eerste vingeroefeningen hebben voor mij al mooie inzichten gebracht. Ik kijk scherper naar de kaarten en stel bij alles wat ik zie of opmerk de vraag “Waarom?”. “Waarom die kleur?” “Waarom dat aantal?” “Waarom die vorm?” Het is een hernieuwde kennismaking met afbeeldingen die ik dacht al aardig te kennen.

Ik nodig je graag uit jouw eigen introductie uit te voeren. Of je nu wel of niet bekend bent met Tarot. En misschien wil jij jouw inzichten delen?

Dat lijkt me inspirerend. Liefs, Imke