een beetje zwanger

In zijn boek ‘leven en werken in het ritme van de seizoenen’ vraagt Jaap Voigt bij de maand Januari “wat wil er door jou heen geboren worden?”. Een goede vraag om te stellen op een moment waarop velen bezig zijn met goede voornemens, ‘het’ anders gaan doen of anderzijds doelen worden gesteld. Ik zelf heb ook een idee over die goede voornemens en over de daaropvolgende ‘blue monday’ en alles ervoor, erna en ertussenin 🙂

Ik heb een idee over waarom het vaak mis gaat met die resoluties. Waarom het misschien wel juist mis móet gaan. En ik zou het wel met je willen delen, maar het is nog maar een idee. Ik weet het nog niet zeker. Het is nog niet bewezen.

Een idee kan misschien niet gedood worden, maar het is wel kwetsbaar. Een idee heeft het doel gerealiseerd te worden, zoals een boek het doel heeft gelezen te worden. Een doel kan wel of niet gehaald worden en daarin ligt de kwetsbaarheid van het idee. Mijn idee is zo kwetsbaar als het kindje op de Tarotkaart de Zon. Het is nog klein en naakt.

Om iets succesvol te realiseren moet datgene voorzien zijn van een zo volledig mogelijk plan van eisen. Iets dat ik na ongeveer 10 jaar projectsecretarisschap wél zeker weet. En het kindje op die kaart, mijn idee, is nog niet concreet genoeg om een goed pve (we houden van afkortingen op het ministerie 😉 ) samen te stellen. Zie je het handje? Ik weet als het ware nog niet of mijn idee een jongetje of een meisje wordt. Om daar achter te komen moet ik mijn idee verder doordenken, er mee experimenteren, informatie verzamelen. Zoals een ongeboren kind zich voedt in de buik van zijn moeder, zo ga ik mijn idee voeden opdat het zich verder kan ontwikkelen, concreet kan worden en daarmee voor mij realiseerbaar.

Maar waarom kan ik mijn idee dan niet delen? Nou, je praat ook niet over je zwangerschap in de eerste drie maanden, toch? Wat ik wel kan, en ga, doen is er van genieten. Het is geen wonder dat de Tarotkaart de Zon zo vrolijk is. Het is leuk om even iets helemaal voor jezelf te hebben, een klein geheim 🙂 . Om het te koesteren, er heimelijk aan te bouwen, als aan het muurtje op de kaart. Om te dromen over alle mogelijkheden en uit te zien naar het eindresultaat. Wat dat dan ook mag worden.