Evenwicht in verandering

25 september is het Mabon, de herfst equinox. Dag en Nacht zijn even lang en hierna gaan de nacht het steeds meer winnen van de dag. Langzaam gaan we over van de bruisende zomer naar de stille winter. 

Tijdens een Tarot avond met oud-klasgenoten hadden we het hierover. Het was twee tegen twee. Twee wilden de zomer nog even vasthouden en de andere twee vonden de gedachten aan de herfst en winter heerlijk. Laat maar komen! Wat onze uitkijk op deze fase ook is, we kunnen er niets aan doen om het te vertragen of te versnellen. De tijd verloopt zoals deze verloopt. 

Ik heb dezelfde gevoelens bij de Grote Arcana Gematigdheid. Alle focus in deze kaart gaat naar het overgieten van de ene kan naar de andere. De engel die deze actie uitvoert, let ook alleen op het water (symbool voor de essentie). Zij of hij ziet mij niet. Het interesseert niet wat ik van deze actie vind. Of ik het wil tegenhouden of versnellen. 

De berusting die deze kaart uitstraalt frustreert mij soms. Waarom heb ik geen invloed op het tempo in mijn leven, op hoe snel of langzaam de fases verlopen. Het is toch mijn leven? Heb ik niet geleerd eigenaarschap te nemen? Waarom wordt het mij dan nu ontnomen! Ik moet weer denken aan de film “a Star is Born”. De hoofdpersoon in de film wil zo graag haar muziek zingen dat ze zich mee laat slepen in de waan van de muziekwereld. In korte tijd verandert haar uiterlijk, haar presentatie en haar geluid. Het is alsof ze de kannen van de engel heeft afgenomen om ze sneller over te gieten en daardoor essentie heeft gemorst. Ze is natuurlijk nog steeds wie ze is, maar ook weer niet. Ze is niet meer één met haar ziel.

Pas als de muziekwereld tussen haar en haar grote liefde komt, maakt ze pas op de plaats en komt ze weer terug bij zichzelf. 

Dit zie je terug in de Kleine Arcana kaarten die bij Gematigdheid horen. Op Bokalen 5 zie je een persoon treuren om omgevallen bokalen, terwijl er nog twee rechtop staan. Het enige wat wordt gezien is dat wat niet kan of er niet is. En ja, dat frustreert natuurlijk. De persoon is vergeten waarom deze offers gemaakt moeten worden.

De andere Kleine Arcana die bij Gematigdheid hoort is Bokalen 6. Deze kaart straalt een heel ander sentiment uit. Je ziet twee kinderen op de voorgrond tussen bokalen vol bloemen, en het ene kindje geeft een van die bokalen met bloemen aan het andere kindje. Deze kaart herinnert ons aan waarom we doen wat we doen. 

En waar de grote persoon op Bokalen 5 stil blijft staan, gaat deze op de achtergrond van Bokalen 6 verder.

Nu ik mijn eigen praktijk tot volwassenheid aan het brengen ben, stuit ik op dezelfde problematiek. Er is veel verleiding om verder te gaan, meer te doen, grootser te worden. Toch kom ik niet vooruit tenzij ik bij elke stap afstem op mijn ziel. Immers de stap om voor een eigen praktijk te gaan komt voort uit mijn zielsverlangen. Ik kan het dus ook alleen tot volwassenheid brengen wanneer ik blijf afstemmen op dat verlangen. Dat gaat langzaam en soms ook door een stap achteruit te nemen, maar zo blijf ik in evenwicht terwijl ik verander.