Genieten

De zon verwarmt je huid met zachte strelende stralen. Je haalt diep adem en een lucht zwanger van bloemengeur dringt je neus binnen. Bloesem heeft plaats gemaakt voor de eerste tekenen van de vruchten, die in de herfst geplukt kunnen worden. En terwijl je tussen al die weelde zit en om je heen kijkt, zwelt je hart met liefde voor de schoonheid en het wonderlijke van de natuur.

Mmmmm, wat moet het heerlijk zijn om de Keizerin van de Tarot te zijn.

Natuur, Liefde, Schoonheid, Vruchtbaarheid en Vrouwelijkheid zijn woorden die bij de Keizerin horen. Creativiteit ook. En dat lijkt misschien wat vreemd, want het ziet er niet uit dat zij iets doet. Nu wordt de Keizerin vaak zwanger afgebeeld, het leven creërend. En we kunnen haar ook zien als moeder Natuur die geniet van al haar creaties om haar heen. Dit is allemaal waar, maar ik denk dat deze vrouw ons nog iets veel belangrijkers te leren heeft over het creatieve proces.

Wanneer we de Zegewagen zien als het succesmoment, zijn we bij de Keizerin nog bezig met creëren. Toch zit ze er bij alsof ze al helemaal klaar is. En dat is een van haar lessen. Geniet niet alleen van het werk wanneer het klaar is, maar ook wanneer je er mee bezig bent. Deze raad werkt op diverse niveaus. Op je werk natuurlijk, door te genieten van elk kruisje op je checklist of van het feit dat je met die brainstormsessie weer een stap dichterbij bent gekomen. Bij het doen van je huishouden. Dat strijken of koken bijna een mindfulness-oefening wordt, wanneer je het tenminste niet binnen 5 minuten op tafel moet hebben. En kijk ook naar hoe we ons leven vaak inrichten. Hoe we een groot deel van ons leven werken met het idee om straks, als we met pensioen gaan, van het leven kunnen genieten.

Zorg dus dat je iets doet waar je van geniet en geniet van elke stap, adviseert de Keizerin.

En daar heeft ze nog aanvullend advies bij. Geniet niet in je eentje. Werk samen met anderen en vier de mijlpalen samen. Betrek je naasten bij de stappen die je aan het zetten bent. Gun hen de kans om trots op je te zijn of bewondering te tonen. Gun jezelf dat heerlijke gevoel van erkenning.

En dan komen we misschien wel bij de kern van de Keizerin, en zo’n belangrijke les nu, ‘Dankbaarheid’. Dankbaarheid voor het leven, voor wat we allemaal kunnen en mogen, voor de mensen om ons heen.