Coaching Tarot

de Gehangene

Coaching Tarot is een blog waarin de grote arcana van de Tarot geanalyseerd wordt aan de hand van de 5 kritieke succesfactoren van coaching. Hieronder de analyse van de Gehangene . 

Hier en Nu – wat zie ik op de afbeelding?

Op de achtergrond heeft de kleur van de ondergaande zon, oranje en paarstinten. Er zijn geen afbeeldingen behalve de eerste herfstblaadjes (eik) die vallen.

Op de voorgrond staat een eikenboom die in tweeen is gesplitst. Eikenbomen staan bekend om hun aantrekkingskracht op blikseminslag. De bladeren aan de boom beginnen bruin te kleuren, een teken van herfst. Aan 1 splitsing van de boom is een man opgehangen. Hij hangt ondersteboven aan 1 been. Zijn losse been is gebogen en vormt een omgekeerde, gespiegelde 4. Zijn armen zijn achter zijn rug, maar het is niet te zien of ze gebonden zijn. De armen vormen een elips. Uit zijn broekzakken valt geld. Aan de voet van de boom groeien paddenstoelen.

De man is gekleed in rood en blauw. Het touw waarmee hij gebonden is, is wit. Om het hoofd van de man is een gepiekte aureool getekend. De man kijkt vredig. Het getal van de kaart is (in de Herstelde Orde) 12 (1+2=3). Het credo van de kaart is ARTO.

Context en IJsberg – welk verhaal zie ik op de kaart?

Er hangt een man ondersteboven, aan 1 been aan een boom. Waarom hangt hij daar? Wie heeft hem daar opgehangen? Heeft iemand het hem aan gedaan of heeft hij het zichzelf aan gedaan? Het is geen hoge boom en het touw lijkt niet geknoopt maar eerder gelust om zijn voet. Alsof hij het ook zo weer los kan wikkelen. Maar waarom heeft hij dit gedaan? Hij lijkt het niet erg te vinden in ieder geval. Zijn blik is vredig en, hoewel al zijn geld uit zijn zakken valt, maakt hij geen aanstalten om zich los te maken en alles op te rapen. Wil hij zien hoe alles op zijn kop er uit ziet? Een nieuw perspectief? Vlakbij zijn hoofd groeien paddenstoelen. Hier is niet van gegeten, dus dit lijkt niet de geestverruiming die gezocht wordt. Vormen zijn ge-elipste armen een oog met het hart als iris? Wil hij kijken vanuit het hart? En wat wil hij zien? Wat wil hij ontdekken?

De man is gekleed in rood en blauw, warm en koel, vuur en water, passie en ratio. Wil hij ontdekken waar hij voor moet kiezen? De keuze lijkt extreem, het kiezen tussen alles of niets. Zo extreem als het jezelf ophangen om tot een antwoord te komen. Echter sommige keuzes in ons leven voelen en zíjn misschien ook wel zo extreem. Je kunt immers niet maar een beetje jezelf zijn of een beetje voor je passie gaan. Of wil hij ontdekken hoe hij beide kanten kan combineren? Hij heeft zich niet aan de stam, maar aan 1 van de takken gebonden, dus wellicht is de keuze stiekem al gemaakt. En hangt hij ondersteboven om die keuze langzaam vanuit zijn voeten, via zijn hart naar zijn hoofd te laten zakken? Is dat de symboliek achter het aureool? Rekt hij zich op om een brug te vormen tussen de twee extremiteiten? Voelen we ons daarom vaak overspannen als we ons voor zo’n keuze vinden?

Het credo ARTO klinkt kunstzinnig. Vaak is de keuze tussen ratio en passie een al dan niet keuze voor onze meer kunstzinnige kant. Herhalen we het woord ARTO als een mantra achter elkaar dan vormen zich twee woorden: Warten oftewel wachten en Towards oftewel in de richting van. Het inzicht dat wordt verkregen geeft sturing, een richting en het vergt geduld om tot het inzicht te komen. Dat kan frustratie geven, maar wat als we die wachttijd gebruiken om te genieten van alle mogelijkheden die er op deze drempel tussen oud en nieuw bestaan. Wat als we die wachttijd gebruiken om te dromen van wat kan zijn. Het getal 12 is numerologisch een 3, het getal van creatie, van ontwikkeling. Wat het inzicht van de gehangene ook mag zijn, het verandert zijn leven zoals het was.

Meetlat – welk doel heeft deze kaart?

Offer wat geofferd moet worden. Ga het avontuur tegemoet.

Eigenaarschap – Wat vraagt de kaart van mij?

Geniet van de mogelijkheden, de kansen, de dromen die waar kunnen worden en kom tot het inzicht om te bepalen hoe ver je wilt gaan voor jouw keuze.