Intuïtie

Hoe zouden ze dat vroeger hebben gedaan? Ik denk dat ze naar de maan hebben gekeken en elke volle maan voelden dat er iets speciaals te vieren was. Zoals nu de volle maan in mei. Zouden ze gevoeld hebben dat de zomer begon? Natuurlijk zagen ze de bloesem aan de bomen, voelden de zon aan kracht winnen, maar hoe wisten ze dat de lente eindigde en de zomer begon? Ik denk dat ze naar de maan hebben gekeken. Dat ze de volle manen telden en deze vijfde volle maan van het jaar, die plaats vond op het moment van de bloesem en krachtigere zon, ze voelden en wisten dat de zomer was begonnen en dat Beltane gevierd kon worden.

Beltane is de zomerse variant van Samhain of Halloween. Het is de viering van naar buiten komen, naar buiten gaan, anderen ontmoeten, relaties starten. In de winter ga je helemaal naar binnen om in het voorjaar voorzichtig en met een nieuw plan naar buiten te kruipen. Beltane is het feest waar je jezelf weer mag laten zien. Het is een feest van verleiden (jezelf tonen) en verleid worden (erkend worden).

Misschien vind ik daarom dat de Intuïtie kaart uit het deck van de Herstelde Orde hier zo goed bij hoort. Je ziet een vrouw met ontbloot bovenbeen, die jou verleidt om te vertrouwen op jouw innerlijk weten. Alsof ze ons voordoet hoe we naar buiten moeten treden. “Jij kan dit ook”, zegt ze. “Jij hebt ook iets om aan de wereld te tonen. Dus trek je mooiste jurk aan en maak je klaar om de wereld te verleiden.”

Ik weet niet hoe het er vroeger aan toe ging, maar het lijkt mij wel leuk om Beltane te vieren als een soort ‘coming-out’-party. Lekker optutten, hapje, drankje (alcoholvrij), mijn kaarten en dan laten zien wat ik doe als Tarotiste, als docente, als verhalenverteller.

7 mei, 20.00 uur, Facebook/IMYYtarot

Is it a date?