Kwetsbaar en eng

Ik vind de Priester een van de meest lastige kaarten in het deck.

In eerste instantie dacht ik dat dit kwam door de representant van het instituut kerk, waar ik behoorlijk wat van vind. En dan benadruk ik hierbij dat ik wat van het instituut vind, niet van religie op zich. Maar uiteindelijk triggert deze kaart iets anders in mij. De kaart laat iemand zien die predikt. Die zijn woord, waar hij in gelooft, de wereld in brengt. Het gaat om gezien en gehoord worden en tegelijkertijd je laten horen en zien.

Velen zullen van mij zeggen dat ik geen probleem heb met mezelf te laten zien. En dat is deels waar. Ik heb mijn pubertijd dansend in een showballet doorgebracht. In mijn studententijd liet ik mezelf graag zien op de dansvloer en verschillende themafeesten. En met mijn tarotkaarten heb ik een alter-ego gecreëerd voor festivals. Er zijn echter verschillende vormen van jezelf laten zien. De vormen hierboven betreffen, volgens mij, meer het spelen van een rol. Je laat maar één aspect of een beperkt stuk van jezelf zien. En misschien ook nog dermate uitvergroot, dat je jezelf er ook voor een deel van kan distantiëren. Je bent het, maar niet helemaal.

Het laten zien en horen van de Priester gaat veder, en vind ik persoonlijk dus ook een stuk spannender. Zoals ik schreef brengt de Priester zijn woord de wereld in. Dat waar hij in gelooft. Er vanuit gaande dat ikzelf degene op de kaart ben, gaat het dus over mijn woord, waarin ik geloof, de wereld in brengen. En met het laten horen van mijn mening, geloof of waarheid, laat ik veel meer van mijzelf zien dan in al die andere vormen.

En dat is kwetsbaar en eng.

Vind ik.

Wanneer ik mij zo laat horen en zien, kan er met veel zekerheid een tegenreactie verwacht worden. Ik ben niet de enige met een mening (gelukkig) en niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn (wederom, gelukkig). Toch kan het behoorlijk pijnlijk voelen wanneer ik datgene waar ik in geloof de wereld in breng en daar een negatieve reactie op terug komt. Bijvoorbeeld wanneer ik vertel over Tarot en ik vervolgens voor kwakzalver wordt uitgemaakt of voor iemand die zich in laat met duistere machten of (en misschien wel de ergste reactie) er een stilte valt. Het voelt dan namelijk niet alleen alsof mijn geloof er niet mag zijn. Het voelt dan alsof ik er niet mag zijn.

Dus nogmaals, mijn woord, mijn geloof de wereld in brengen, vind ik kwetsbaar en eng.

Ik snap daarom heel goed dat bij de Priester de kaarten Staven aas en Staven twee horen. Staven aas staat voor jouw woord, jouw geloof en hoe deze zich kan manifesteren mits je het inderdaad naar buiten brengt. Staven twee staat voor die twijfel. Durf ik mezelf buiten de kasteelmuren te wagen en mij te laten zien en horen aan de boze buitenwereld?

Voor advies kan ik kijken naar de koning van Staven. Deze ondernemende en inspirerende man heeft zijn blik gericht op het verleden. Niet om nostalgische redenen, maar om te leren van zijn fouten en successen en deze te gebruiken, wijzer te worden en anderen te inspireren. Hij zegt “Je leeft nog steeds, dus je doet iets goed. Wat is het dat je zo goed hebt gedaan en maak dat sterker.” Hij zegt ook “Je voelt je kwetsbaar. Wat heb je ervaren dat je kwetsbaar maakt? Kun je er iets aan doen om dit voortaan te voorkomen? Doe dat dan. Ligt het uit jouw handen? Laat het dan los.”

Het is de Staven koning die de twijfelaar van Staven twee wijst op de tweede staf die achter hem staat en hij dus nog niet heeft gezien. “Je hebt meer in je mars dan je denkt.”

Dus ik schrijf dit blog en ik maak mijn opleidingen en werk allerlei ideeën uit om het Plezier en de Magie van Tarot de wereld in te brengen. En ik laat steeds meer van mijzelf zien en horen.