Menselijke waardigheid

De Kracht moet toch wel een van de tofste kaarten van de Tarot zijn. En dat zeg ik niet alleen, omdat mijn sterrenbeeld leeuw is en deze kaart vaak met dit sterrenbeeld geassocieerd wordt. Het is gewoon zo krachtig hoe de vrouw of man (afhankelijk van het deck dat je gebruikt) kameraadschappelijk bij de koninklijke leeuw staat.

Het straalt een onmogelijke rust en kalmte uit. Het is inderdaad een verbeelding van kracht in zijn puurste vorm. Het gaat hier niet om de fysieke of mentale kracht, maar om een kracht vanuit het hart. Een kracht waardoor alles mogelijk wordt. Zelfs knuffelen met een leeuw.

In het boek ‘Leven & Werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt staat bij de maand augustus:

“Al met al gaat het in deze periode over een vorm van doen en laten waaraan jouw menselijke waardigheid ten grondslag ligt. Die waardigheid hangt niet af van bezit of maatschappelijke status, maar van jouw natuurlijke talenten en aangeboren eigenschappen. Deze kwaliteiten kunnen in deze periode het begin van een vorm gaan aannemen.”

De man of vrouw in de Grote Arcana Kracht kan met waardigheid naast de evenzo waardige leeuw staan. Hij of zij heeft geen wapens of ander tuig nodig om de leeuw te beheersen. Geen bezit of maatschappelijke status, maar natuurlijke talenten en aangeboren eigenschappen. 

De vraag is nu natuurlijk “Hoe kan jij in jouw kracht gaan staan?”. Welke natuurlijke talenten en aangeboren eigenschappen mogen vorm gaan krijgen? Het antwoord moet op dit moment niet al te moeilijk meer zijn. Immers je bent inmiddels door de Grote Arcana Kluizenaar, Rechtvaardigheid en Wereld gegaan, waarin je op je leven terug hebt gekeken en er een oordeel over hebt gevormd om te kunnen bepalen in welke richting en met welke snelheid jij jouw rad van fortuin wilt laten draaien. 

Dit innerlijke en oordelende proces waarbij je uiteindelijk ook moet loslaten en het lot zijn spel moet laten spelen, heeft je bij die talenten en eigenschappen gebracht. Het zijn namelijk de talenten en eigenschappen die in dit proces overeind blijven staan.

Ga de afgelopen periode weer even na. Lees terug in je dagboek. En verzamel die talenten en eigenschappen. Ga er mee in je kracht staan. Ga ze vorm geven. En maak het onmogelijke mogelijk.