Ostara, een ander evenwicht

21 Maart is de lente equinox. Op deze dag ontstaat een ander evenwicht. Op de dag zelf zijn dag en nacht even lang, maar vanaf dit moment gaat het licht het winnen van het donker. Dit moment in het jaar waarop de natuur ons roept meer naar buiten te treden (letterlijk en figuurlijk) wordt Ostara of Eostre genoemd, naar de gelijknamige lentegodin. Het is een feest over vruchtbaarheid, wederopstanding, een vernieuwd zelf en een opschieten naar het licht. Lauri Cabot schrijft over deze dag:

De door februari gedane belofte van een nieuw begin is door moeder aarde gestand gedaan

Moeder aarde of moeder natuur heeft in februari behoorlijk lopen stormen en met een reden blijkt. Om de belofte (dat eikeltje weet je nog?) te laten opschieten naar het licht heeft zij haar huis eens grondig opgeruimd. Door de stormen zijn alle dode takken uit de bomen gewaaid. Hierdoor kan er meer licht op de grond vallen voor de nieuwe zaden om te groeien, is er ruimte in de boomkruinen voor nieuwe takken en voor de nesten van de vogels die vanaf nu weer gebouwd gaan worden.

Wij herkennen die schoonmaakwoede als de voorjaarsschoonmaak die we zelf rond deze tijd houden. Ook wij kijken dan weer eens naar alles wat we om ons heen verzameld hebben en wat we niet meer nodig hebben gaat weg. En dan gaan we soms als een wervelwind tekeer. En ook wij doen dat niet alleen voor de hygiëne. We zetten de ramen open voor frisse lucht, we lappen de ramen voor helder zicht en we maken ruimte. Ook wij zorgen dat we weer meer in verbinding met buiten komen (kunnen opschieten naar het licht) en dat we ruimte hebben om te groeien.

Eostre als godin wordt afgebeeld met een ei in haar hand en konijntjes of hazen rond haar voeten. In de Tarot in de Herstelde Orde zie je haar terug als de koningin van Pentagrammen. De koningin zit op haar troon met een konijntje bij haar voeten en lentebloemen om haar heen. Het ei is een pentagram geworden. Ook deze koningin wordt geassocieerd met thuis. Zij hoort bij de Priesteres die ons uitdaagt het leven te gaan ervaren en de (soms harde) lessen die in die ervaringen zitten te leren. De koningin is er voor ons tijdens die leertijd. Zij is dé moeder in het tarotspel, waarbij we altijd terug kunnen keren voor een kus op de bol en een aanmoediging om weer verder te gaan.

Hoe heerlijk was het vroeger om die zekerheid te hebben dat je altijd een plek hebt om te schuilen, uit te huilen en energie op te doen om verder te kunnen. Als volwassenen moeten we zelf voor die plek zorgen. En ook dat doen we met de voorjaarsschoonmaak. We zorgen voor een plek die rust en ontspanning biedt. Groeien kost energie en ons huis is de plek om even op te laden.

Hoe mooi is het om niet alleen uit gewoonte de schoonmaakspullen uit de kast te halen, maar bewust al die taken uit te voeren. Bewust van de symboliek van elke actie. Zoek je huisraad uit en bewaar wat nodig is voor jouw groei of de groei van jouw medebewoners. Geef wat niet nodig is weg met de gedachte dat dit anderen in hun groei van dienst kan zijn. Zet de ramen open en laat een frisse wind waaien door je huis en bedenk dat je daarmee ook een frisse wind door je leven laat waaien. Adem die frisse, zuurstofrijke lucht diep in en voel hoe je hierdoor meer energie krijgt om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Lap je ramen van binnen en buiten. Niet alleen om beter naar buiten te kunnen kijken, maar ook om zelf beter zichtbaar te zijn en om de zon (die nu steeds sterker wordt) naar binnen te laten schijnen.

Zo wordt de voorjaarsschoonmaak inderdaad zoals Loesje schrijft: