OVER TAROT

Workshops, ideeën, mogelijkheden

In het blog OVER TAROT schrijf ik over mijn favoriete medium, de tarotkaarten. Ideeën voor workshops of oefeningen die ik heb, mogelijkheden voor jou en voor mij om meer uit de kaarten te halen.

In deze blog vertel ik over kLEUREN.

Kleuren beïnvloeden ons leven. Er bestaan studies over de toepassing en het effect van kleur in de bouw en reclame. Je kunt een kleurenanalyse uitvoeren op je kleding om te zien wat jou het meeste flatteert. Om nog maar te zwijgen van de kleurboeken voor volwassenen hype :). Kleuren hebben invloed, ze activeren of kalmeren ons, kunnen ons mooi of lelijk maken, verleiden ons of stoten ons af.
En kleuren spreken. Op mijn daytimejob hebben we een keer een DISC analyse uitgevoerd. Daarmee wordt gekeken naar het soort mens en daarmee collega dat je bent. Dat gebeurt aan de hand van jouw drijfveren en jouw stijl van werken en reageren. En elke soort heeft een kleur. Ben je iemand die alles strikt volgens de regels uitvoert, dan ben je blauw. Ben je iemand die vooral rekening houdt met anderen, dan ben je groen. Gele mensen zijn de praatjesmakers, de organisatoren van de bedrijfsuitjes en de borrels en Rode mensen weten precies wat ze willen en gaan daar direct voor. Iedereen is een natuurlijk een beetje mengelmoes, maar meestal steekt een van die kleuren er bovenuit. En dan gaan ze spreken. Als je bij mij op het werk zegt, ik ben echt een blauw persoon, dan weet iedereen wat je bedoelt en wordt je linea recta in een bepaalde groep gestopt.
Kleuren beïnvloeden en spreken en het is daarom dus ook niet zo gek dat de kleuren op tarotkaarten dat ook doen. Bij de kaarten van de Herstelde Orde, is de achtergrond gekleurd naar de tijd van de dag. De Pentagrammen kaarten hebben de kleuren van zonsopkomst, de Staven van midden op de dag en bij de Bokalen tonen de kaarten het paars van de avond die bij de Zwaarden is gevallen. En natuurlijk dragen de kleuren op de kaarten bij aan de symboliek van de betreffende kaart. De rode veer op de hoed van de energieke, jonge Dwaas. De zwarte en witte pilaren bij de Priesteres of sfinxen bij de Zegewagen als symbool voor yin en yang. Het frisse groen van nieuw leven bij de Zon. Over deze symboliek is al veel geschreven in diverse tarotboeken en op de vele sites. Er zijn lijstjes als geheugensteuntjes en zelfs tarotkleurboeken om je meer bekend te maken met de kleuren en hun effect.
Maar hoe verhoudt zich dat dan tot die innerlijke kleuring. Is een kaart voor een rode persoon hetzelfde als diezelfde kaart bij een groen persoon? Nee, hoor ik je denken, natuurlijk niet.
Intuïtief duiden tarotisten de kaart aangepast op de vraagsteller. En als je, zoals ik, gelooft dat alles met alles in verbinding staat is dat ook logisch. De kleuring van de vraagsteller mengt zich met de kleuring van de kaarten en vormt een eigen waarheid.
En hoe zit het met de kleur van de tarotiste? Moet deze buiten beschouwing blijven? Is dat mogelijk? Vanuit coaching aspect moeten we iig bewust zijn van onze eigen kleur. Zodat we deze de waarheid van de vraagsteller zo min mogelijk laten beïnvloeden. Immers in een consult zijn we op zoek naar het antwoord dat zich reeds in de vraagsteller bevindt en niet naar ons eigen antwoord.
Er bestaan orakelkaarten puur gebaseerd op kleur. Hoe interessant zal het zijn te experimenteren met het combineren van de twee 🙂 Een tarotconsult waarbij de invloed van de kleuren niet onbewust, maar bewust wordt ervaren? Op zijn minst interessant om een keertje uit te proberen. Ik laat weten wat mijn ervaringen zijn. Laat jij het mij dan ook weten? Ik ben heel benieuwd 🙂
Liefs, Imke