Over Tarot

Workshops, ideeën, mogelijkheden

In het blog OVER TAROT schrijf ik over mijn favoriete medium, de tarotkaarten. Ideeën voor workshops of oefeningen die ik heb, mogelijkheden voor jou en voor mij om meer uit de kaarten te halen.

In deze blog vertel ik over INSPIRATIE.

Onlangs postte ik een bericht waarin ik aangaf Pinterest te gebruiken omdat ik te lui ben om aantekeningen te maken. En dat klopt, ik heb nog nooit van mijn leven een dagboek bij kunnen houden. Ik begin enthousiast, maar op een bepaald moment vind ik het gewoon te veel gedoe.

Toch denk ik dat het voor tarotisten belangrijk is notities bij te houden. Misschien niet met wat ze dagelijks meemaken, maar met de betekenissen van de kaarten. Menig sceptici zal nu opspringen en uitroepen dat ze inderdaad gelijk hebben en tarotisten maar iets verzinnen bij de kaart in plaats van dat er een bepaalde gnostische kennis achter zit. En zij hebben zowel gelijk als ongelijk.

Carl Gustav Jung gebruikte symbolen en archetypen in zijn therapieën en daar vermeldde hij bij dat de therapeut altijd bewust moet zijn van de interpretatie van de patiënt van een bepaald symbool. Wij kunnen beide een blauwe vlinder langs zien vliegen en wellicht denk ik er verder niets bij en doet die vlinder jou aan jouw overleden oma denken . De vlinder is voor jou van symbolische waarde.

Wij zouden beide als er naar gevraagd zou worden de symboliek van transformatie noemen bij die vlinder, maar jij zou er nog iets aan toevoegen vanuit het oogpunt van je oma. Misschien de transformatie van dood of de vluchtigheid van het leven.

Symbolen, en archetypen met name, hebben een oer-betekenis die iedereen, waar hij of zij ook vandaan komt of hoe oud deze ook is, wel weet te noemen. Echter onze levenservaringen, onze herinneringen, voegen een extra nuance toe die per persoon zal verschillen. En het zijn die nuances die wij als tarotisten moeten verzamelen en bijhouden om onze duidingen accurater te maken.

Die nuances halen we niet uit de boeken. Dit zijn de ideeën van slechts een paar personen. Die nuances halen we ook niet, alleen, uit de consulten die we geven en door te luisteren naar onze cliënten. Die nuances zitten overal. In songteksten, gedichten, schilderijen, gesprekken die je opvangt in de trein, de natuur en het spel van je kinderen. Wanneer je met tarot werkt herken je de kaarten overal en kun je dus ook overal je inspiratie vandaan halen om de kennis over de kaarten aan te vullen.

En dat kan bijgehouden worden in notitieboekjes waarvan sommige collega’s prachtige kunstwerken maken, het kan op Pinterest met een nieuw bord of op een andere manier. Tarot is het losbladige boek der verhalen en rekening houdend met bovenstaande zijn die verhalen niet uitputtelijk. Nog een aspect van Tarot waardoor ik het een heerlijk medium vind om mee te werken.

Liefs, Imke