Tarot

Tarot (ta-rot of ta-roo; de, v, geen meervoud)

Wat is Tarot?

Tarot is een kaartspel van meestal 78 kaarten dat gebruikt wordt om inzicht te verkrijgen in situaties en vraagstukken. De kaarten zijn verdeeld in 56 kleine en 22 grote arcana kaarten. Arcana betekent geheim. Er zijn dus 22 kaarten met grote geheimen vergelijkbaar met levenslessen en moralen. En er zijn 56 kaarten met kleine geheimen vergelijkbaar met kansen en valkuilen in het dagelijks leven. De 56 kleine arcana zijn zeer vergelijkbaar met onze gewone speelkaarten. alleen hebben zij niet de kleuren harten, klavers, ruiten en spaden, maar pentagrammen, staven, bokalen en zwaarden.

Hoe werkt Tarot?

Bij het duiden van tarotkaarten gaan we uit van synchronicatie. Deze door Jung geïntroduceerde term betekent het samenvallen van gebeurtenissen waardoor er betekenis ontstaat. Bijvoorbeeld je droomt over een blauwe vlinder. De volgende dag ontmoet je een nieuwe collega en zij heeft broche van een blauwe vlinder opgespeld. Een gewone kennismaking wordt ineens een met betekenis. Dus bij een tarot consult gaan we er vanuit dat de kaarten die jij uit het deck trekt, jouw kaarten zijn met speciale betekenis voor jou. Doordat tarotisten veel met de kaarten werken zijn zij zeer bekend met de betekenis van de kaarten inclusief de vele verschillende nuances. Hierdoor kunnen tarotisten als een tolk optreden in het gesprek tussen jou, jouw vraag en de tarotkaarten.

Tarot in de Herstelde orde

IMYY tarot werkt met het deck van Tarot in de Herstelde Orde. Dit deck aan de hand van Onno Docters van Leeuwen heeft een aangepaste volgorde en 80 in plaats van 78 kaarten. Aan dit deck zijn namelijk de kaarten Intuïtie (het vrouwelijke) en Waarheid (het mannelijke) toegevoegd. De aangepaste volgorde en toevoeging van deze twee aspecten, maken wat mij betreft het verhaal dat door de tarotkaarten verteld wordt meer compleet.