Hard werken & Drijfveren

Grote Arcana de Keizer zet je aan het werk!

april 11, 2021

Grote Arcana Keizer

Je verantwoordelijkheid nemen. Jouw talenten en vaardigheden inzetten voor de maatschappij. Klinkt heel zwaar en heftig, maar dat hoeft niet zo te zijn. We maken het te zwaar want we zetten de nadruk op de maatschappij en niet op talenten en vaardigheden.

Voor de maatschappij

Zie je, bij de opdracht van de Keizer horen we alleen dat we ons in moeten zetten voor de maatschappij. Dus gaan we nadenken over wat dat betekent. Wat wil de maatschappij? Wat heeft de maatschappij nodig? En vooral wat vind de maatschappij belangrijk?

De drijfveer voor een goed leven komt hierdoor buiten jezelf te liggen. Dat maakt het best ingewikkeld, want daarbuiten spelen vele verschillende belangen. Er worden verschillende rollen van ons gevraagd. Moeder, collega, vrouw, vriendin en misschien ook nog zus, buurvrouw of vrijwilligster. En met de opdracht van de keizer in ons hoofd willen we al die rollen zo goed mogelijk invullen. We zetten ons in voor de ander, maar niet onzelfzuchtig. We willen geld, erkenning en zelfs liefde er voor ontvangen.

Love that these are made with real and organic ingredients, and my family loves them.

Het resultaat is dat we in een sleur terechtkomen waar we al die rollen half uitvoeren en ontdekken dat nergens écht ons hart in zit. Of we kiezen één van die rollen en werken elke dag een stukje harder om steeds opnieuw de erkenning ontvangen en blijven ontvangen die we voor deze rol krijgen tot we overspannen of zelfs met een burn out thuis komen te liggen.

Maar wat als we de opdracht van de Keizer verkeerd hebben begrepen? Stel we verleggen de focus naar ‘jouw talenten en vaardigheden’. Welke vragen kunnen wij ons dan stellen? Wat kan ik zijn en doen met mijn talenten? Wat wil ik zijn en doen met mijn talenten? Hoe draag ik als mezelf bij aan de maatschappij?

Verander de klemtoon

De drijfveer blijft hierdoor bij jezelf. Natuurlijk blijven de vele rollen die de maatschappij van ons vraagt bestaan, maar we gaan ze aan vanuit onszelf en niet vanuit de mogelijke verwachtingen van anderen. Je bent moeder zoals jij moeder bent en dat is goed. Je bent collega zoals jij collega bent en dat is goed. Enzovoorts.

Het resultaat is dat je in elke rol vanuit jouw hart werkt en daardoor kunt genieten van die rol en de successen die je ermee behaalt. En kies je vanuit deze drijfveer voor het meesterlijk vervullen van één rol dan zul je minder snel het risico lopen overspannen of in een burn out te raken. Je werkt aan je meesterschap vanuit jezelf en zult daardoor eerder je grenzen en mogelijkheden ontdekken.

De maatschappij als klok

Ik heb zelf ook een hele tijd gedacht dat de Keizer vooral voor met discipline en verantwoordelijkheid in de maatschappij staan. Inmiddels begin ik steeds beter te begrijpen dat deze Grote Arcana ons uitdaagt om met discipline en verantwoordelijkheid mijn aandeel in de maatschappij aan te gaan. 

Als de maatschappij een klok zou zijn, dan is het aan mij om te bepalen hoe ik deze het beste kan laten draaien en vervolgens dit zo goed mogelijk te doen.