Overstroming

Wanneer een maan Overstroming heet, lijk je maar twee opties te hebben. Weerstand bieden tot je breekt of meegesleurd worden. In dit blog vertel ik je aan de hand van de acht fasen van deze maan dat beide niet de oplossing zijn.

januari 8, 2021

Winnen & Verliezen

Caroline Groeneveld verwoord het mooi: “Deze volle maan leert je over winnen en verliezen en hoe het ene soms het andere blijkt te zijn. Open je voor verlies in je leven en accepteer het lot.” (Modron vrouwenagenda 2011).

Januari is een nieuw begin voor velen. Vaak weten we precies te vertellen wat we of hoe we het niet meer willen hebben. En vaak gaan we hard aan het werk om datgene dan ook uit ons leven te bannen. Het omgekeerde effect is vaak het gevolg. Als een bal die te lang en te diep onder water is geduwd springt de narigheid omhoog en laten we er ons door overvallen.

De Overstroming zou ook de Uitdaging mogen heten. Deze maan gaat over verleiding ten goede én ten kwade, want het maakt eigenlijk geen verschil. Je wordt verleid om een van de neigingen te volgen. Hetzij weerstand bieden en harde discipline tonen, hetzij toegeven aan je verlangens. Welke verleiding je ook volgt, allebei hebben ze tot resultaat dat er een nadruk komt op datgene waar je eigenlijk geen nadruk meer op wilt hebben.

Accepteer het lot

Wat dan te doen? Accepteer het lot.

De narigheid (snoep, tv, spelletjes, sigaretten, alcohol, verkeerde mannen of vrouwen, enzovoorts) is er nu eenmaal. Je kunt je er niet blind voor maken en je gaat zeker ten onder als je jezelf er door laat meesleuren. In de acht fasen van de maan Overstroming gaan we kijken hoe we de narigheid kunnen accepteren. Zonder te buigen of te breken.

Nieuwe Maan

De nieuwe maan is de fase van het intentie zetten. Wat is het dat je wilt bereiken? Zoals gezegd, wanneer je bedenkt wat je niet meer wilt leg je er juist nadruk op, dus doen wij het anders. Wat wil je juist wél? 

Nieuwe maan is nog geen echte doe-energie, dus mediteer op je vraag, slaap er een nachtje over en schrijf voor jezelf op wat het kan zijn.

Verfijn je intentie

Misschien heb je de intentie om af te vallen. Stiekem is dit nog steeds een focus op wat je niet wilt. Je wilt gewicht verliezen, kilo’s kwijt. Kijk met deze jonge maan nogmaals goed naar jouw intentie en verfijn deze. Waarom wil je die kilo’s kwijt? Wil je een strakker lichaam of gaat het eigenlijk meer om gezondheid en zijn die rondingen niet het probleem? 

Neem je intentie erbij en stel de vraag waarom. Blijf de waarom-vraag stellen tot je in cirkels blijkt te gaan. Je bent nu bij wat je werkelijke intentie is.

En dan begint het

Je hebt je intentie gezet en verfijnd. Je weet wat je wél wil, wat je wilt bereiken. En dan gaat het universum eens kijken of je het ook wel graag genoeg wilt. In het eerste kwartier van de maan is jouw verlangen naar het resultaat nog sterker dan de verleiding die daardoor ontstaat. Huh, ontstaat de verleiding door mijn intentie? Ja. De natuur wil evenwicht, dus als jij iets wilt ontstaat ook het andere. Dat is prima, dat is gewoon zo. Tenminste als jij het kunt laten zijn wat het is, namelijk een tegenwicht voor jouw verlangen. Die eerste prikjes van het universum zijn oefeningen voor wanneer de overstroming er werkelijk is. Oefen jezelf in het accepteren in de narigheid. Oefen jezelf in schouderophalen.

Voel de kracht

Bij wassende maan kun je nogmaals kijken naar je intentie. Hoe goed heeft het gehouden toen het voor het eerst schuurde langs andere verleidingen? Voel hoe sterk en krachtig het is om een intentie te hebben en daarnaast ook verleidingen. Dat dit veel krachtiger is dan het gevecht ertegen of de wanhoop van het toegeven. Waardeer jouw kracht en voedt jouw intentie ermee.

Volle maan, de Overstroming

Deze volle maan mogen we de overstroming op volle kracht verwachten. Heb jij genoeg zelfvertrouwen om al deze verleidingen te ondergaan? Kun jij alles wat jij als narigheid en verleiding ziet accepteren voor wat het is en laten bestaan zonder toe te geven of in gevecht te geraken? Denk eraan dat deze maan je uitdaagt om bij jezelf weg te stappen. Zie het voor wat het is. Niets is sterk genoeg om jouw wil te breken. Behalve natuurlijk jijzelf.

Dacht je dat volle maan uitdagend was? Vaak is de fase erna de grootste uitdaging.

Daag jezelf uit!

Dacht je dat volle maan uitdagend was? Vaak is de fase erna de grootste uitdaging. Dat komt, omdat je op volle maan bent voorbereid. Je hebt jezelf als het ware in stelling gebracht. In de fase van afnemende maan kun je nog een valkuil verwachten. Je kunt deze afwachten of je kunt in de aanvallende positie gaan. Ik bedoel hiermee dat jij jezelf gaat uitdagen. Wil je geen chips meer eten? Koop een zak chips en leg m in de kast en daag jezelf eruit er vanaf te blijven. (Dit is een van mijn ergste verleidingen. Ik weet nog niet of ik m aandurf!)

Laatste kwartier

Na het land overstroomt te hebben trekt het water langzaam terug. Dan wordt de ravage pas echt zichtbaar. Wat is er van jouw intentie overgebleven? En wat niet? En de mooiste vraag, is dat erg?

Strandjutten

Na een overstroming is het ook goed schatzoeken. Net als dat op het strand na vloed de mooiste schelpen en andere zeeschatten te vinden zijn.  Welke schatten liggen er voor jou voor het oprapen? Wat neem je mee van deze ervaring met de maan Overstroming?

Elke maan, Een eigen thema

Elke maan heeft een eigen thema en steeds kun je in de 8 fasen van de maan met dat thema aan de slag gaan. Elke nieuwe maan verschijnt er vanuit mij een blog over die maan, maar ook een minigids waarbij ik het thema van de maan combineer met het betreffende seizoen en er beeld aan geef met de Tarot. Je vindt de minigids met de maan Overstroming hier.