TED talks & kiezen met je hart

De Grote Arcana Geliefden wordt ook de Keuze genoemd. Kiezen voor een geliefde. Kiezen voor waar je van houdt. Oftewel, waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

april 11, 2021

Keuze & Vrijheid

In vroeger tijden waren er niet veel keuzes. Je at het eten uit de streek waar je opgroeide, ging het beroep doen wat je vader deed en trouwde een meisje uit het dorp. was je een meisje dan was de keuze nog kleiner.

Tegenwoordig komen we om in de keuzes. Die ontwikkeling heeft een goede en een slechte kant. De slechte kant is de keuzes in eten, kleding en andere artikelen. Barry Schwartz vertelde het al in zijn TED talk, de vergroting van keuzes op dit vlak heeft alleen maar meer stress veroorzaakt in plaats van de beoogde bevrijding van mensen.

Keuze & Hart

Die bevrijding is wel voelbaar in de groei aan keuzes voor het soort leven dat je wil leiden. Je hoeft niet meer te kiezen voor het vak van je vader, je hoeft niet meer te trouwen met het meisje uit jouw dorp en meisjes mogen ook kiezen voor een vak en of ze willen trouwen of niet.

Dit soort moeilijke keuzes dagen ons uit goed naar onszelf, naar ons hart, te luisteren. Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk?

De Grote Arcana Geliefden en de keuze waar de kaart voor staat, betreft die keuzes. De keuze voor het soort leven dat jij wilt leiden. En die keuze maak je met je hart. Dit is namelijk een moeilijke keuze, waar je al mee begint op de middelbare school (alsof je dan nog niet genoeg aan je hoofd hebt!!).

Moeilijke keuzes

Ruth Chang vertelt in een andere TED talk over die moeilijke keuzes en hoe deze verkeerd begrepen worden. Over het algemeen zien we namelijk deze keuzes als een soort zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt en we kijken er tegen op de juiste beslissing te maken. We maken lijstjes met voors en tegens en vragen advies aan experts. Echter Ruth legt uit dat een keuze maken voor het soort leven dat je wil leiden niet te vergelijken is met het afwegen van bijvoorbeeld een zak appels tov een tros druiven. Waar het fruit een bepaald gewicht heeft waardoor je kunt bepalen of het een meer is dan het andere, heeft een soort leven geen numeriek gewicht dat je kunt bepalen met een soort weegschaal of meten met een meetlint. Het heeft al dan niet een waarde voor jou. Je kunt ook niet aan experts advies vragen, want zij zullen een andere waarde aan de keuzes hangen dan jij.

Jouw meest geliefde jij

Hoewel je door een dergelijke keuze wellicht in paniek raakt, daagt Chang ons uit om de keuze als een zege te zien. Want, stelt zij, dit soort moeilijke keuzes dagen ons uit goed naar onszelf, naar ons hart, te luisteren. Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk? 

Dus als je voor zo’n levenskeuze staat, sta dan eens stil bij wat je wilt, waar jij naar verlangt en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. En kies dan voor jouw meest geliefde jij.