Vrijheid van meningsuiting

De noodzaak tot, behoefte aan en gevolgen van het uiten van je mening.

mei 10, 2021

Nederlandse directheid

Vandaag zag ik een filmpje voorbij komen over wat buitenlanders vinden van de directheid van Nederlanders. Uiteindelijk bleken de meesten het wel op prijs te stellen, maar allen gaven toe dat dat wel enige gewenning vereiste.

Delen of overtuigen?

Ik kan me daar best iets bij voorstellen. Hoewel ik het een voorrecht vind om in dit land te mogen leven, denk ik soms ook wel eens dat de vrijheid van meningsuiting wel af en toe een tandje minder kan.

Ik denk dat dit komt, omdat ik geloof in nuances en meerdere kanten in één verhaal. De meningen die het hardste geuit worden lijken de waarheid in pacht te hebben en missen elke vorm van nuancering. Het voelt dan niet meer als het aanhoren van een mening, maar als het opgedrongen worden van een overtuiging. En waar is dan de vrijheid voor mijn eigen mening gebleven?

Je bent je eigen man of vrouw en hebt een eigen kijk op het leven. Daarmee ontstaat de behoefte om die kijk te delen.

Jouw waarheid laten horen

Grote Arcana de Priester toont de noodzaak voor, behoefte aan en gevolgen van meningsuiting.

In de levenscyclus die door de Tarot wordt uitgebeeld, ligt de Priester op het moment dat je geleerd en ervaren hebt, volwassen bent geworden en het nest verlaten. Je bent je eigen man of vrouw en hebt een eigen kijk op het leven. Daarmee ontstaat de behoefte om die kijk te delen. Er is ook een noodzaak voor het uiten van jouw zienswijze. Je bakent er jouw terrein mee af. Je definieert waartoe of tot welke groep(en) jij behoort.

En dat heeft gevolgen. De gevolgen zijn de mensen die knielen voor de Priester. Zij horen hem aan. Zijn zij het eens met hem? Willen zij hem volgen? Of juist helemaal niet? En mogen zij dan een andere mening hebben en met de Priester in discussie gaan?

Wie ben ik als Priester?

Een Tarotkaart betreft altijd jezelf en daarmee zijn de personen op de kaart aspecten van jou. Vraag je bij deze Grote Arcana dus eens af:

“Wie ben ik als Priester?” “Durf ik zo stellig mijn mening te uiten?” “Kan ik luisteren naar andere zienswijzen?” “Sta ik open voor andere meningen?” en “Hoe ben ik als toehoorder?” “Volg ik of niet?” “Durf ik tegen een mening in te gaan die vol zelfvertrouwen verkondigd wordt?”

Met andere woorden, hoe vrij ben jij in je meningsuiting? En hoe vrij laat je anderen in die van hen?