Zeg je nu Tarot of Taro?

Het mooie symbolische van het woord Tarot.

februari 10, 2021

Het kan allebei

Ik hoor deze vraag heel veel. Dat of de verontschuldiging “Sorry, ik weet niet hoe ik het uit moet spreken.” Ik antwoord dat beide kan en dat ik zelf aan de uitspraak ‘Taro’ de voorkeur geef, omdat ik dat mooier vind klinken :)

Het woord als symbool

Maar er is stiekem nog een reden. Het woord Taro is een symbool net als de kaarten waar zij uit bestaat. En de symboliek van het woord Taro heeft twee betekenissen. Allereerst staat ze symbool voor de levenscyclus, de cirkel van het leven. Wanneer je het woord Taro laat rond en rond gaan, krijg je vanzelf het woord Tarot.

TaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaroTaro

Ten tweede symboliseert dit woord dé les van de Tarot: Dat je al bent wie je wil zijn.

Het woord Taro bevat ook alle Grote Arcana. Je kunt de vier letters van het woord namelijk op 24 verschillende wijze schrijven. En elke vorm behoort tot een Groot Arcanum.

Net als de Grote Arcana Universum, laat het woord Taro zien dat het heel-al is. Alle Grote Arcana zitten in het Universum. Het Universum laat dit zien door de eivorm rond de persoon (op sommige kaarten een lauwerkrans, op andere een ourobouros). Het ei is symbool voor een nieuw begin. Maar het is ook een eindresultaat. Je hebt niet voor niets een kip-ei-discussie. In het ei zit alles om een kip te worden. Het behoeft slechts bevrucht te worden. Het Universum laat de drempel van bestaan zien. Alles van het voorgaande is samengevat in het Universum om zich in een nieuwe cyclus weer te tonen.

Het woord Taro bevat ook alle Grote Arcana. Je kunt de vier letters van het woord namelijk op 24 verschillende wijze schrijven. En elke vorm behoort tot een Groot Arcanum. Dit is een van de redenen waarom in de Herstelde Orde bedacht is dat er 24 in plaats van 22 Grote Arcana kaarten moeten zijn.

Die Tarotnamen zijn echter niet bedacht door Onno en Rob Docters van Leeuwen, maar door Samuel L. Mathers. Deze noemde acht versies in zijn boek over Tarot. De gebroeders Docters van Leeuwen hebben de rest uitgewerkt.

Invocaties

Die Tarotnamen zijn vreemde woorden, die in eerste instantie nergens op slaan. Ze beginnen pas betekenis te krijgen wanneer je ze als een mantra voor je uit blijft zingen. Een hele mooie vind ik de OATR die volgens de Herstelde Orde bij de Dood hoort. Het herhalen van dit mantra bracht me bij het woord water, en de eb en vloed beweging. En is de Dood niet de symboliek voor de verandering en het oversteken van het water?

Je noemt zo’n versie van Taro ook een invocatie. Een invocatie is een aanroep, gebed of bezwering. Door het uit te spreken ontstaat er iets. Een woord (zoals water) of een gevoel. Het is mooi om met zo’n invocatie aan de slag te gaan en te voelen wat dit doet. En misschien kom je dan wel tot de conclusie dat OATR jou iets heel anders biedt en voor jou dus bij een andere kaart hoort.

Alle kennis is in jou

Onno en Rob hebben vanuit de wiskunde en etymologie gekeken naar welke invocatie bij welk Arcanum past. Die vlieger gaat alleen op wanneer je vrij strakke definities van de kaarten aanhoudt. Ik ben zelf een groot voorstander van het ontdekken van je eigen wijsheid met de Tarot en wil daarom eerder de vrijheid aan de lezer geven om te experimenteren

Immers, dé les van Tarot is, je bent al wie je wil zijn. Alles is al in jou aanwezig. Alle kennis dus ook. Je raakt in verwarring wanneer iemand je vertelt dat het anders moet, zelfs wanneer je tot in je tenen voelt dat jij voor jou gelijk hebt.

Net zoals het Universum

In deze periode van het jaar, wanneer bolletjes onder de grond zich beginnen te roeren, en de schapen bevrucht raken, is het mooi om stil te staan bij het Grote Arcanum Universum. En bij haar les dat alles al in jou aanwezig is. Je hebt geen boeken nodig om je te vertellen wie je bent. Je hoeft niet te veranderen om te worden wie je wil zijn. Je hebt mij niet nodig om je te vertellen of je nu Tarot of Taro zegt.

Probeer alle 24 versies uit en dan wordt het voor jou misschien wel Troa.

Vind je het lastig om zomaar alles los te laten? Of ben je nieuwsgierig naar hoe jij jouw innerlijke kennis naar boven kunt halen? Dan nodig ik je graag uit voor mij Tarot Studie Leer de Tarot Taal. Een Tarot Studie gericht op het ontdekken van jouw Tarot.