Waarom je Ego God en de Duivel heeft verzonnen en jouw Ziel daar geen boodschap aan heeft

Ken je de Netflix Serie Lucifer? Het is een geweldige serie over de Duivel die klaar is met meester van de onderwereld zijn en liever tussen de mensen op aarde leeft. De serie heeft prachtige verwijzingen naar de verhalen uit de bijbel en een bijna Milton-achtige kijk op de Duivel zelf. Een van de mooiste uitspraken van Lucifer is dat hij niet schuldig is aan wat de mensheid overkomt, maar dat we dat onszelf aandoen. De hel in deze serie is dan ook een een kamer waarin je jouw grootste spijt herhaald en blijft herhalen. 

Een geweldige straf natuurlijk, maar wel een straf die voornamelijk op het ego gericht is. Immers de onsterfelijke ziel is wat het is. Pas wanneer deze in de vorm van het Ego terechtkomt is er sprake van iets worden. Ego maakt de ziel tastbaar. Ego maakt het mogelijk om het zielsverlangen tot uitdrukking te brengen. En omdat Ego vorm is, heeft het grenzen nodig. Wie ben ik en wie is de ander? Wat is goed en wat is slecht? Voor die laatste vraag heeft het Ego God en de Duivel bedacht. God is een voorbeeld voor al het goede en de Duivel een voorbeeld voor al het slechte.

Alleen heeft het Ego zo goed gefantaseerd dat God en Duivel écht zijn geworden. En, nog erger, dat zij de veroorzaker zijn van al het moois en al het leed. En ja, dat is erg, want dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Niet alleen ziet het Ego zich niet meer als verantwoordelijk voor al het leed dat hem overkomt, al het goede is afkomstig van God, dus zingeving is daarmee ook uit de deur.

In andere woorden, door God en de Duivel werkelijkheid te maken in plaats van richtlijnen, heeft het Ego het eigenaarschap over het leven uit handen gegeven. 

En dat is precies waar de Grote Arcana Duivel over gaat. Over geen eigenaarschap nemen over het leven. Over je ongelukkig voelen en daar alles en iedereen behalve jezelf de schuld van geven. Je bent dan als de mensen op de kaart die een zware ketting dragen en denken vast te zitten, terwijl zij die ketting makkelijk kunnen verwijderen.

Ik vind dit heel interessant met het oog op ‘Stoptober’. Die hele catchphrase en alles er om heen is een ontzettend ego-ding. Met de beste bedoelingen natuurlijk, maar voor hoeveel deelnemers is het na ‘Stoptober’ weer ‘Startvember’? ‘Stoptober’ is bedacht om te laten zien dat we ons veel nare dingen aan doen zoals nicotine, alcohol en suiker (om over het zware spul nog maar te zwijgen) en samen stoppen is natuurlijk prettiger dan alleen. Maar stoppen omdat een ander dat ook doet en je een soort wedstrijd aangaat van wie het wel kan volhouden? Dat gaat m echt niet worden. 

Want waarom stop je dan? Niet omdat het slecht voor je is of omdat je inziet dat je door te stoppen beter voor jezelf zorgt of een beter voorbeeld voor je kinderen bent. Je stopt, omdat je ego weer een boost nodig heeft. 

Dus voor je helemaal los gaat (en begrijp me niet verkeerd, ik  ben vóór stoppen met wat niet goed voor je is) ga na waarom je meedoet aan Stoptober. 

Dit is de reden waarom ik met behulp van de maancyclus en de Tarot, deze Stoptober, een dagelijkse begeleiding geef in het stoppen zelf. Waarom wil je stoppen? Wat is dat stoppen voor jou? Hoe voelt en werkt dat? En dat is ook de reden waarom ik me niet alleen richt op het stoppen met iets, maar ook het starten van iets anders. Immers door te stoppen maak je ruimte vrij. Waar ga je die ruimte mee vullen? 

Als je het aan het Ego overlaat, wordt deze gevuld door verleidingen en stap je al snel weer in de valkuil waar je juist mee af wilde rekenen. Weet je echter waarom je werkelijk wilt stoppen, dan kom je dichter bij jouw ziel en dus ook je zielsverlangen. En stel nu dat je de ruimte vult met iets dat dat zielsverlangen ondersteunt? Dan ben je bezig met de teugels in eigen handen te nemen, met zelf te bepalen wat goed en slecht voor je is, want aangezien elk zielsverlangen iets anders is, kan niemand anders dat bepalen voor jou. En dan is volhouden ook weer een stuk gemakkelijker. 

En dát is een boost voor je Ego vanuit je Ziel.