Tijd om wakker te worden!

Over als herboren wakker worden.

januari 8, 2021

Het Laatste oordeel

Het Laatste Oordeel is naar mijn mening een van de meer mystieke kaarten van de Tarot. Met het alziend oog uit de vrijmetselarij, de bazuinen en lege graven uit de bijbel, de kribbe van de baby bestaande uit de alchemistische tekens voor man en vrouw. Met de vurige man en watervrouw en weer een bijbelse verwijzing met de grot, waarin het lichaam van Jezus werd gelegd en van waaruit hij weer is opgestaan. De kribbe doet aan Kerst denken, de grot aan Pasen en de lege graven aan het einde van de wereld. Waar gáát deze kaart over?

Hergeboorte & Hernieuwing

Wat mij ontzettend heeft geholpen is een kaart uit het deck Tarot der Druïden. In dit deck heet de kaart niet het Laatste Oordeel, maar Hergeboorte. Dat gaf me al wat meer richting met betrekking tot hoe ik deze kaart kon interpreteren. Deze kaart is ook rustiger. Ook hier een grot waaruit nieuw leven komt lopen, maar slechts één toeter.

Vervolgens las ik een prachtig en helder boek over Boeddhisme (Boeddhisme in alle eenvoud, Steve Hagen). Boeddhisme is niet een religie, maar een manier van leven. En eigenlijk gaat het alleen maar over wakker worden en de Realiteit van het leven zien. Het gaat over zijn wie je bent in plaats van jezelf steeds opnieuw uit te vinden, te verbeteren of te vernieuwen. Geen vernieuwing, maar hernieuwing, staat ergens in de tekst.

Ja, dat past bij het Laatste Oordeel. Dan maakt het plaatje ineens weer ‘sense’.

Her-geboorte. Her-nieuwing. Niet jezelf vernieuwen, maar jezelf her-ontdekken en laten zien zoals het is. Wakker worden. Ja, dat past bij het Laatste Oordeel. En dan maakt het plaatje ineens weer ‘sense’. De grot waarin Jezus is wederopgestaan, waardoor hij nog meer de Christusfiguur is geworden dan hij al was. Het baby’tje als symbool voor onze kern met zowel een mannelijk als vrouwelijk element dat in zijn geheel getoond wordt. De bazuinen die ons letterlijk wakker toeteren. “Wakker worden! Zie wie jij werkelijk bent! Zie de realiteit van het leven!”

De snoozeknop

Werkelijk wakker worden, zoals bedoeld in het Boeddhisme is makkelijk en moeilijk tegelijk. Ergens is het een kwestie van nu op dit moment letterlijk je zintuigen openen en zien wat er werkelijk is. Tegelijkertijd zit ons leven vol met afleidingen en slaapmiddeltjes die ons doen wegdromen naar het verleden of de toekomst, vol herinneringen en verwachtingen, weg van het nu. Hoe verleidelijk is die snoozeknop elke ochtend.

Dat het spannend is om wakker te worden zie je in Zwaarden 9 die (volgens de Herstelde Orde) bij de Grote Arcana Laatste Oordeel hoort. Je ziet een figuur rechtop in bed zitten met de handen voor de ogen. Het is alsof de persoon net wakker is geschrokken uit een nachtmerrie. Onze verwarring zit erin dat we soms de realiteit meer een nachtmerrie vinden dan de fantasie en daardoor liever blijven slapen. Maar juist het vasthouden aan herinneringen, het niet kunnen realiseren van verwachtingen of het hopen op een beter leven geeft het meeste verdriet. Het Boeddhisme laat ons weten dat juist door wakker in het hier en nu te leven de rust en het geluk ontstaat waar we zo naar streven. Gewoon door te zijn. De Tarotkaart Laatste Oordeel laat zien hoe dat wakker worden begint bij jezelf. Door jezelf in essentie te zien en laten zien.

Het is aan jou

Het is aan jou om wakker te worden en te herontdekken dat eenmaal wakker alles mogelijk is. Dan komt de tijd van het Universum er aan.

In een Tarotconsult geef je beeld aan jouw verhaal in het hier en nu. Hoewel er aandacht kan zijn voor de wortels van een situatie en mogelijke resultaten, speelt de duiding van de kaarten en het gesprek tussen Tarotist en Vraagsteller zich in het heden af. Benieuwd naar de Realiteit die Tarot jou kan brengen? Vraag dan eens een Tarot Thee aan!Tarot Thee