Voor niets gaat de Zon op

Over waarom Goede Voornemens vaak niet slagen en hoe het wel kan.

januari 8, 2021

Januari

Januari is de maand waarin goede voornemens starten en eindigen. Door de Tarot op het jaar te plaatsen kreeg ik een aanwijzing waarom dit zo is. Nu ga ik dan ook anders te werk, zodat ik wel tot mijn einddoel kom. Wil jij ook weten hoe de Tarot beeld geeft aan goede voornemens? Lees dan dit blog over de Zon.

Kippen zonder kop

Na de kerstvakantie of zelfs direct na nieuwjaar is het uit met de pret. We moeten weer aan het werk. En niet alleen omdat de vakantie voorbij is, maar ook omdat we ons allerlei goede voornemens hebben opgelegd die dit jaar wél waargemaakt gaan worden. Geen wonder dat we met blue monday en masse instorten.

Louise Hildebrand van Mental Fitness 4U zegt hierover het volgende:

“Natuurlijk is het goed om een startmoment te kiezen. De vraag is alleen: is dat per 1 januari van het nieuwe jaar? Ben je er dan echt klaar voor? Of is er meer tijd nodig om je kennis over het onderwerp te vergroten, een duidelijk en realistisch doel te stellen, een goed plan van aanpak te maken en je motivatie te verhogen. Hoezo? Denk je nu misschien. Is dat nodig dan? Ik zeg JA. Het mislukken van goede voornemens heeft meestal met een van bovengenoemde redenen te maken.” (https://www.louisehildebrand.nl/artikel/goede-voornemens-volhouden-waarom-lukt-dat-vaak-niet)

Committeer je aan jouw doel door juist de tijd te nemen om stap voor stap te werk te gaan.

Met andere woorden, het lijkt er op dat we als een kip zonder kop van start gaan om vervolgens tegen de muur op te lopen. Hoe moet het dan wel?

Is het een jongen of een meisje?

Het kwartet van de Grote Arcana de Zon kan hierbij helpen. De Zon toont ons een vrolijk kindje verlicht door een grote gele zon, soms zittend op een paard of omringd door allerlei bloemen en groen. Eigenlijk geeft de kaart een beeld van hoe we denken dat we ons gaan voelen wanneer we de goede voornemens vol hebben gehouden. Jong, energiek en vrolijk. Het geheim van de kaart zit in het kindje. Kun jij zien of het jongetje of een meisje is? Je denkt het misschien te weten, maar het geslacht van het kindje (waardoor je het zeker weet) is verborgen. Het verborgen geslacht, het niet zeker weten wat het resultaat zal zijn, staat symbool voor datgene dat Louise hierboven noemde. Kun je inderdaad al helemaal van start gaan? Of zijn er nog onduidelijkheden?

De Zon wordt vaak geassocieerd met zwangerschap. En dan wel de eerste drie maanden van de zwangerschap. Die fase dus dat alle energie naar je baarmoeder lijkt te gaan en je alleen wilt rusten en eten, en dat je het nog niet durft te vertellen, omdat het nog zo kwetsbaar is. De Zon geeft dus aan dat er iets aan het groeien is, maar dat het nog een onzekere toekomst heeft en dus voeding en rust behoeft.

Committeer & Verzamel

Dit zie je ook in de Kleine Arcana kaarten die bij dit kwartet horen. Zwaarden 7 en Zwaarden 8. Op Zwaarden 7 zie je een man stiekem allerlei zwaarden verzamelen. Het lijkt er zelfs op dat ie ze steelt. Je zou kunnen zeggen dat het kindje in de baarmoeder de energie van zijn of haar moeder steelt. En moeders, wees eens eerlijk, voelden we ons soms niet inderdaad leeggeroofd? Op de achtergrond van de Zwaarden 7 zie je schimmen rond het vuur met elkaar praten. Dit zijn bijvoorbeeld de toekomstige ouders die al een beetje dromen van hoe het zal kunnen zijn.

Zwaarden 8 toont een vrouw in wikkels gebonden en tussen 8 zwaarden in de grond. Als je goed kijkt zijn de wikkels best los. Ze zou zich los kunnen maken en daar weg kunnen gaan. Ze doet dit echter niet, omdat ze zich gecommitteerd, gebonden, heeft aan haar doel. Blind en gebonden moet ze erg voorzichtig zijn, want anders snijdt ze zichzelf aan een van de zwaarden. Een verwijzing naar het voorzichtig en stap voor stap voortbewegen in deze fase. Dus niet als een kip zonder kop.

Goede voornemens zijn dus prima om te maken en te hebben, maar ga niet te hard van stapel. Je hebt wellicht wel een idee van hoe het er ongeveer uit zou moeten zien, maar er is waarschijnlijk ook nog veel onzeker. Neem deze periode de tijd om die onzekerheden uit de weg te werken. Verzamel energie, informatie, ideeën om jouw plan te voeden. Committeer je aan jouw doel door juist de tijd te nemen om stap voor stap te werk te gaan.

Licht & Luchtig

Bovenstaande klinkt misschien wel erg serieus voor die zonnige Zon kaart. De laatste kaart van het Zonnekwartet, de page van Zwaarden, laat ons zien dat dat nu ook weer niet de bedoeling is. Licht en luchtig loopt hij over het weiland met zijn zwaardje te zwaaien. Juist wanneer we te veel over iets gaan denken, komen we vaak vast te zitten. Het idee is om dat wat we nodig hebben naar ons toe te laten komen. Bedenk maar eens dat wanneer je zwanger bent, je niet het kindje kunt gaan kleien. Je rust en voedt jezelf en zorgt daarmee dat het kindje zelf groeit. Dat heeft niet alleen te maken met dat je de natuur niet kunt dwingen, maar ook dat de natuur vaak meer weet dan jij. Laat het eindresultaat dus nog even voor wat het is en bekijk in het nu wat je kunt verzamelen. Wie weet wordt het resultaat dan zelfs nog grootser dan je ooit had durven dromen.

Alles heeft een verhaal dat het bijzonder maakt. Jij, ik, de spullen om je heen en ook de seizoenen in het jaar en de verschillende maan verschijningen. Met Tarot geef ik beeld aan de verhalen van de seizoenen en de maan en deze schrijf ik op in mijn blogs. Nieuwsgierig? Schrijf je dan onderaan deze pagina in en ontvang elke nieuwe maan mijn Tarot Gedachten.